Hvad er glaucom?
Glaukom er en kronisk lidelse, som også kaldes grøn stær. Glaukom kan få indflydelse på synet i form af et formindsket synsfelt (tunnelsyn) og reduceret synsskarphed. Glaukom findes i to typer, en akut , hvor synet forværres så hurtigt at det bemærkes og en kronisk, hvor synsfeltet langsomt formindskes og ofte først opdages sent. I de tilfælde er glaukom forbundet med større eller mindre forhøjelse af øjets væsketryk. Ved forhøjet væsketryk kan synsnerven beskadiges. Modsat kan også patienter med normalt tryk udvikle glaukom.
Hvordan behandles glaukom ?
Medicinsk behandling kan virke enten ved at sænke produktionen af øjenvæsken eller ved at øge væskens afløb fra øjet. Medicin dryppes i øjet for at nedsætte trykket, i sjældne tilfælde kan det være nødvendigt også at tage en tablet.
SLT behandling med laser er et muligt alternativ til dråber. Behandlingen tager ca. 10 minutter og er smertefri. I sjældne tilfælde kan en tryksænkende operation komme på tale.
HUSK!
30-50.000 mennesker i Danmark har sygdommen, men kun halvdelen af denne gruppe har fået stillet diagnosen. Hvis er af Deres søskende/forældre eller bedsteforældre har glaukom, har de en øget risiko for selv at udvikle grøn stær, og De bør derfor blive undersøgt årligt fra 45 års alderen.
Læs mere på www.glaukom.dk
Har du grøn stær? Kontakt Øjencenter Nord i dag.